Процедурата има за цел да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини, и да подобри условията на живот на населението в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Допустими кандидати по процедурата са общините, a техни партньори за изпълнението на проектите могат да бъдат юридически лица от България или страните-донори, както и международни организации.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 8.2 млн. евро. Бюджетът на всеки отделен проект може да бъде от 200 хил. до 600 хил. евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 5 март 2020 г. Най-късно до 23 януари 2020 г. кандидатите следва да внесат в Агенцията за устойчиво енергийно развитие своите енергийни обследвания за одобрение. Кандидатстването се извършва изцяло по електронен път в системата ИСУН.

Енергийната ефективност представлява и ще остане приоритет за Република България в дългосрочен план в контекста на усилията за намаляване на енергийното потребление и на зависимостта от внос на енергийни ресурси. Предизвикателствата, свързани с климатичните промени и европейското екологично законодателство, също поставят на дневен ред необходимостта от изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

По друг проект, финансиран по линия на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще проучи възможностите за използване на хидроенергийния потенциал в съществуващите системи за водоснабдяване и за повишаване потенциала на малки ВЕЦ във водоснабдителните системи. Проектът е на стойност 684.5 хил. лв., изцяло покрити от безвъзмездната финансова помощ по програмата. Партньор по проекта е Дирекцията за водни ресурси и енергия към Министерството на петрола и енергетиката на Кралство Норвегия.