Статистиката сочи, че от началото на годината едва 16 на сто от откраднатите коли са намерени и върнати на собствениците им. Числата на МВР сочат още спад в посегателствата над автомобили спрямо 2020 г., както и по-добри резултати при разкриването на подобни престъпления. Друга тенденция обаче продължава да бъде актуална: мишени на автоджамбазите се оказват по-новите модели.

Модерните технологии за защита на автомобилите предизвиквали автокрадците също да се развиват, смята експертът Румен Дунев.„Това е една игра на котка и мишка. Производителите се опитват да правят защити за сигурност, съответно автокрадците разработват устройства, с които да могат да пробият тези устройства”, обясни Дунев.

Автоекспертът разказа и за друга тенденция - автоджамбазите, за които кражбата на коли е голяма хапка, играели по-на дребно. И този бизнес бил благодатен за тях.

„Във всеки един автомобил има части, които бързо се демонтират и са много скъпи. При някои модели автомобили това са фаровете, които се свалят за по-малко от минута, а цената на един фар е между 5 и 8000 лева”, коментира Дунев.

А за да не станем жертва на подобни посегателства, специалистите препоръчват да оборудваме автомобилите си с имобилайзери.

Източник: NOVA