"Имам две дъщери и жена.. и съм изплашен от езика на омразата в Републиканската партия срещу жените и малцинствата", заяви фотографът Тюник. Не можех да се огранича само да гласувам. Трябваше да направя нещо, за да се противопоставя на тази идиотска тенденция."

Известният с голите си инсталации фотограф засегна и други актуална тема в американското общество - тази за правото на притежаване на огнестрелни оръжия, на фона на поредицата смъртоносни стрелби в САЩ.

"Общественото показване на голо тяло е незаконно, но за сметка на това човек може да се разхожда с оръжие без да го безпокоят. Намирам това за доста странно", коментира Тюник. В края на миналия месец американският фотограф събра над 6000 души да позират голи пред парламента на Колумбия, за да предадат послание за мир в южноамериканската страна, разкъсвана от въоръжен конфликт повече от половин век.

Конгресът на републиканците в Кливланд започва днес и продължава до четвъртък. Националният комитет на партията потвърди правилото, че делегатите, излъчени от отделните щати, нямат право да гласуват по начин, различен от волята на изпратилите ги избиратели. Това означава на практика, че официалното издигане на Доналд Тръмп за кандидат на републиканците за Белия дом е сигурно.

Източник: afp.com