Духовният пастир на Врачанската епархия, Врачанският митрополит, Негово Високопреосвещенство Григорий, отслужи Празнична св. Литургия в манастирската църква и тържествен водосвет и благослови миряните, събрали се в празничния ден в двора на манастира, като им пожела здраве и благополучие.

Тържишката Светата обител има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов. За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Григорий.

Свети пророк Илия е единственият и тайнствен избраник Божий, тъй като неговият живот не завършва като у другите човеци - дори и най-славните сред пророците - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница. Знае се, че св. Илия е бил взет жив на небето, за да се върне в най-страшните времена на човешката история и да бъде Предтеча на Второто Христово пришествие.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди, защото гръм може да удари човека. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Свети Илия. Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили.

По традиция, датираща от незапомнени времена, на този ден се събират поклонници от цялата страна. За разлика от други години, този път поклонниците бяха много малко.Една от причините бе че достъпът до манастирската обител бе затруднен поради пропадане на една от платформите на моста, което попречи на автомобилите да се придвижат до обособения от години наред паркинг, за улеснение на миряните. Въпреки това, вярващите полека-лека се придвижваха към светата обител, за да потърсят смирение и получат благословия.

Сред миряните, дошли да се помолят за здраве и благослов бяха кметът на Община Роман - Валери Ролански и част от общинската администрация на крайискърския град.

До стените на светата обител майстор-готвачът Румен Тодоров от Струпец се грижеше за приготвянето на вкусния курбан. В огромните казани тихо къкреше манастирската боб чорба, тъй като петъчният е ден е отреден за пост. Това обаче не попречи на дошлите да опитат вкусния боб, осветен и благословен от дядо Григорий.