На 21 януари 2017г. в сръбският град Пирот (само на 80 км от София) ще се проведе кулинарният фестивал за колбаси и млечни продукти - "Пеглана Колбасица".

Стотици туристи от северозапада, както всяка година, за този фестивал ще пресекат западната ни граница. На фестивала се купуват най-често сирене, кашкавал, колбаси, месо и пилета, традиционните плескавици и кебапчета, сливова, дюлева или крушова ракия, сръбска вегета.

Екскурзиите до Пирот, Димитровград или Ниш за много столичани са се превърнали в традиция – всяка събота, защото това е пазарен ден, а в Пирот на пазара традиционно идват производители от близките села. Улеснение е това, че само срещу лична карта се преминава границата.

Стотиците туристи от северозапада, са привлечени, не толкова, заради самия фестивал или качеството на продуктите, нито заради богатата музикална програма – а заради достъпната цена, която за бедния северозападен край е едно от малкото поносими удоволствия.

На миналогодишния зимен кулинарен фестивал в Пирот по официални данни е имало рекорден брой българи - над 6000. Над 150 автобуса с регистрации от София и Софийска област, Враца, Монтана, Бургас, Варна създават стройна организация по извозване на големите маси от хора. Организаторите на фестивала, по традиционна балканска традиция пускат само 2000 билета за залата с кулинарни щандове в Спортния дворец (по 400 динара единия или към 7 лева), и винаги към 13.00 ч. затварят касите, защото билетите свършват и трябва да печатат още допълнителни.

Екскурзията до Пирот, с тръгване от Враца или Мездра се предлага от туристическите фирми на цена от 25 до 30 лева, плюс 2 лв. за медицинска застраховка. Екскурзията с тръгване от София, поради огромната конкуренция – тази година спадна до 16.00 лв., макар, че имаше и куриози за цена от рекордните 5.00 лв.