Библиотеката на Конгреса (на английски Library of Congress) е фактическата национална библиотека на Съединените щати. Намира се в столицата Вашингтон. Със своята колекция от над 138 милиона единици, включително 30 милиона книги, е най-голямата библиотека в света.

Достъпът до библиотеката е публичен, но книги се заемат само на членове на Конгреса и Върховния съд и някои други висши държавни служители. (Припомняме, че в България Националната библиотека също не заема книги (ползва се читалня), но пази задължително копие от всяка публикувана творба, периодика и др.)

През февруари 2018 г. от печат излезе новият брой на литературния годишник „Любослов“, който въвежда в Библиотеката на Конгреса по официален път десетки български творци и техните творби.

Писателският съюз в САЩ съществува от 2010 г. и е базиран в Чикаго. Регистриран е по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на САЩ, а основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи.

Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина, като е посрещнат с голям интерес от читателите и критиката. Вторият годишник със заглавието „Любослов“ е публикуван през 2013 г. и с това заглавие изданието следва стриктно своята периодика през следващите години.

Според екипа на „Любослов“ още преди шест години изданието е приело и следва три основни принципа. Единият е да се откриват пишещите на български автори навсякъде по света. Другият е да се търси разнообразието в текстовете – поезия, проза, пътепис, очерк и т.н. И третият е да се откриват млади автори и да им се дава творчески път, стимул да пишат и мечтаят.

В шестото издание на годишника са включени 45 български автори, живеещи и работещи в родината си и извън нея. На страниците на алманаха попадат например и текстове на Сияна Василева – 19-годишна ученичка от България. В новия брой има също творби на поети с китари (между които и Васко Кръпката) и други известни и не толкова известни имена на поети и писатели от страната и чужбина.

По традиция броят бе предоставен отново на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон на 24 май тази година, а официалното му представяне пред публика беше през м. март в Чикаго.

Източник: uspelite.bg.