И тази година курбан за здраве и благополучие на типчени и техните близки дадоха семейство Георги и Лидия Нинови, които са основни дарителите за построяването на параклиса, съграден през 2009-2010 г. до останките на средновековния манастирски комплекс, датиращ от времето на Втората българска държава (XIII в.), чийто патрон е светецът покровител на нивите и лозята и повелител на дъждовете.

По стар български обичай, кметът на селото Георги Георгиев посрещна гостите на празника с "Добре дошли". В своето слово кметът припомни делата и благодеянията на светеца покровител Св. Николай Мирликийски Чудотворец и пожела здраве, благоденствие и благополучие през цялата година на тях и на семействата им. Той изрази надежда, че тези изконни традиции ще пребъдат във времето, за да се съхрани българщината и да я предадем на децата и внуците си.

"Нека бъдат благословени делата на дарителите, с чийто средства беше построен този параклис и беше съграден този прекрасен кът за отдих. Честит празник!”, завърши словото си Георги Георгиев.

Сред дошлите да уважат Летни св. Никола бяха дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Зверино Цанко Цанев, Иван Иванов, който само преди дни бе удостоен с плакет за заслуги към развитието на икономиката и инвестициите в града и общината, инж. Надя Минева - изпълнителен директор и главен технолог на Винарна "Типченица" и други.

Накрая всички участници в поклонението седнаха на обща трапеза в прохладния майски ден и опитаха от вкусната курбан чорба, приготвена от майстор-готвача Надка Петковска.