© ОФК "Локомотив" (Мездра)

„Моят баща е бил вратар и това несъмнено е оказало влияние за моя избор. Разбира се, за мен може да се каже, че съм роден с топка в крака или в моя случай – с топка в ръце. Аз съм на мнение, че вратар се раждаш, а не е нещо, което сам избираш. Често хората подценяват тази позиция, но не си дават сметка каква е отговорността да си под рамката”, разказа за MediaNews стражът.

Крис е юноша на столичния „Славия“, като в периода 2007 – 2011 година е част от школата на „ЦСКА“ (София). Преди 10 години, докато тренира с „армейците“, Дяков получава невероятния шанс да се докосне до футбола на големите европейски грандове. Специална покана за проби в испанския гранд „Атлетико“ (Мадрид) пристига директно от треньора на втория тим на „дюшекчиите“- Рафаел Гайего. В Мадрид Кристиян прекарва две седмици, в които с него работи треньорът на вратарите на „Атлетико“ – Емилио Алварес. Специалист, който по-късно продължава работата сив „Манчестър Юнайтед“.

Младокът от България впечатлява с качествата си и добрите изяви, които показва в тренировъчния процес, и получава предложения от филиала на „Реал Мадрид” -„Канияс”, където по това време са тренирали децата на Жозе Моуриньо и Зинедин Зидан. Дяков е получил покани и от тимовете на „Хетафе”, „Алкоркон”и от втория отбор на „Сан Себастиан де Лос Рейес“, където записва цял един сезон.

Относно работата си с български и чуждестранни треньори, Дяков заяви, че от всеки специалист се е старал да вземе по нещо, да открадне колкото се може повече, за да се развива като вратар и човек.

© ОФК "Локомотив" (Мездра)

След като се завръща в родината, Кристиян Дяков носи последователно екипите на „Струмска слава“ (Радомир), „Спортист“ (Своге), „Чепинец“ (Велинград) и „Септември“ (София).

През 2016-та година футболистът преминава в гръцкия тим „Кастория“, изигравайки един успешен сезон и поставяйки рекорд,като записва 10 „сухи“ мрежи в 13 срещи.
Всичко започнало като на шега. Негов колега предложил да го свърже с човек от Гърция, търсещ играчи на неговата позиция за местния отбор. След няколко разговора трансферът се осъществява, а относно рекорда, Дяков отдава заслугите на целия отбор.

През август 2016-та година Дяков подсилва новосъздадения клуб „ЦСКА 1948“ (София). С „червените“ вратарят печели промоция за Югозападната Трета лига. След края на сезона, той преминава в „Ботев“ (Ихтиман), а след това и във „Велбъжд“ (Кюстендил).

През лятото на 2020-та,вратарят преминава в състава на „Локомотив“ (Мездра). Кристиян сподели как оценява представянето на тима през есенния дял от шампионата: „Смятам, че можеше да се представим по-добре в някои мачове и в момента да заемаме по-горно място в класирането, както и да се радваме на по-голям брой точки. Липсата на концентрация, късмет и може би на повече класа ни лишиха от по-добро представяне в определени срещи. Това, от друга страна, ни мотивира и амбицира да покажем по-добро лице напролет”.

© личен архив

Паралелно със състезателната си кариера, Кристиян Дяков е треньор на деца в столичен клуб. Футболистът разказа как се е стигнало до поемането на тази отговорност и какво му дава треньорството.

„Със собственика на Академия „Арес” – Росен Танев, се познаваме от дълги години, тъй като сме играли в няколко отбора заедно. Споделял съм му в лични разговори, че това, което той и академията му правят за децата е уникално и го няма в нито една школа в България. Децата са страхотни и постоянно ни зареждат с различни емоции”.

„Треньорството ми дава по-различен поглед върху играта и подготовката ми за мачовете, на всички онези малки детайли, които когато си играч, ти идват наготово. Смятам, че работата ми в Академията ми помага да се развива като футболисти като треньор”, добави още Дяков.

Младият специалист сподели, че трите най-важни качества, които възпитава у своите възпитаници, са отдаденост към играта, характер и дисциплина. А най-важното, на което иска да научи децата, е да бъдат професионалисти, да подхождат отговорно и с уважение към вратарския пост. Според него, няма по-важно от това да слушат и да изпълняват напътствията на своите треньори. Това важи за всички футболисти, подчерта спортистът.

© личен архив

Футболистът на „червено-черните” заяви, че от всеки мач пази някакви спомени. Лошите го учат какви грешки не трябва да допуска повече и върху какво има нужда да работи. Според Дяков,всяка футболна среща си има своята история.

През новата година играчът пожела на себе си и на своите съотборници да бъдат здрави и да се пазят от контузии, за да могат да постигнат още много успехи заедно.

© личен архив