Учениците представиха своите виждания и идеи под различни форми - презентации, видеа, изказване на лично мнение. Под ръководството на своите учители Йоана Константинова и Данаил Димитров, единайсетокласничките в СУ "Иван Вазов“ Надя Григорова и Преслава Георгиев представиха видео-анимация, в която учители и ученици от мездренското школо изказват мнение по европейски въпроси. Като победители в Програмата за училища посланици на Европейския парламент 2018/2019 те представиха и част от своите дейности през изтеклата година, както и част от концерта "Под звездите на Европа", който училището организира през месец май, като заключителна част по програмата.

Срещата се проведе в няколко модула - "Ателие с учителите" и "Трудните ученици и техните проблеми", с участието на проф. д-р Вяра Гюрова и доц. д-р Ваня Божилова от Факултет по педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски"; тренинг с учениците на тема "Човешките права и толерантността - основни елементи на европейската идентичност", с лектор Мария Алкалай, експерт в сдружение "Възможности без граници" и "Да открием приятели" - интерактивни игри за комуникация.

Учениците имаха възможност да научат интересни неща за новите евродепутати от страните членки на Европейския съюз - видео-обръщение от европейския комисар Мария Габриел и ръководителя на Представителството на Европейския парламент в България Бойко Благоев, съветник "Информация и комуникация" при Представителството на Европейската комисия в България.

Проведе се и "Вечер на Европа", по време на която млади таланти бяха подготвили песни, народни танци, спортни танци, скечове и други развлечения, с които се забавляваха и сплотиха.

В подкрепа на различността участниците в срещата видяха филма "Прасето" на режисьора Драгомир Шолев, отличен с три награди на XXIII "София филм фест", заедно с Румен Петров, социалeн психолог, преподавател в Нов български университет, Юлиана Методиева, главен редактор на сайта "Маргиналия" - Европейски програми в подкрепа на образованието и Юри Константинов, експерт в ЦРЧР - възможности по Програма "Еразъм+".

През учебната 2019/2020 Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще обхване нови 10 училища от страната. На встъпителното обучение по програмата на 29 ноември в София са поканени ръководителите на училището победител през миналата учебна година - СУ "Иван Вазов" (Мездра), Йоана Константинова и Данаил Димитров, които ще споделят опита си и ще дадат насоки и препоръки към новите участници.