При междинната оценка са взети под внимание броят, темите, обхватът и съдържанието на извършените дейности, отзвукът в медиите и в социалните мрежи, броят достигнати ученици и членове на местната общност.

На базата на извършеното оценяване, в първите два семинара за 2019 г. на тема "Как да преподаваме за Европа в училище" ще вземат участие представители на следните училища:

• Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив,

• Средно училище "Иван Вазов" - Мездра,

• ПГ по икономика "Иван Илиев" - Благоевград,

• Средно училище "Васил Левски" - Гълъбово,

• Професионална гимназия "Петър Парчевич" - Раковски,

• Средно училище "Христо Ботев" - Кубрат,

• ПГ по икономика и туризъм "Алеко Константинов" - Велинград,

• Немска езикова гимназия "Гьоте" - Бургас,

• Средно училище "Васил Левски" - Карлово,

• Средно училище "Христо Ботев" - Тутракан.

По покана на Европейския парламент по един представител от петте най-активни учебни заведения ще вземе участие в семинар за учители от Програмата за училища посланици на ЕП, който ще се проведе на 2 и 3 април в Брюксел. СУ "Иван Вазов" ще бъде представено от старши посланик Йоана Константинова, преподавател по английски език.

В семинара ще се включат учители от всички страни членки на Европейския съюз. От България са поканени общо петима преподаватели от най-добре представилите се до момента училища, участващи в Програмата. Тези учебни заведения са определени въз основа на сравнителна оценка на докладите за междинното оценяване.

Очаква се и през втората половина на 2019 г. сходен брой училища посланици на Европейския парламент да вземат участие в подобни семинари и събития. Освен тези стимули, Програмата предлага и пътувания за участие в Програма "Евроскола" в Страсбург и различни други ad hoc инициативи на ЕП и останалите европейски институции. Останалите награди ще бъдат обявени след приключването на финалното оценяване през месец юни.

Всяка година Програмата за училища посланици на Европейския парламент събира най-заслужилите учители в Брюксел, за да им даде възможност да научат нещо ново за Европа, да обменят опит и да създадат контакти помежду си.

В дневния ред на предстоящите два семинара са включени темите: "Европа в класната стая и в училище": полезни съвети и вдъхновяваща работилница от Europe House Ryckevelde, обмяна на добри практики между училища посланици на ЕП, брифинг за ролята на Европейския парламент и представяне на образователни инициативи за младежи.

По време на събитието участниците в семинара ще посетят Европейския парламент и Дома на Европейската история в белгийската столица.

Пълен списък с училищата посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 г. можете да намерите на europarl.bg.

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.