Припомняме, че мярката бе договорена след изразено недоволство от страна на ресторантьорския бранш. По-рано тази година бе намалено ДДС за хотелиери, ресторантьори, туроператори, за случайния превоз, за доставка на книги, включително учебници, детски книжки за рисуване или оцветяване, както и за бебешки храни и пелени. В измененията се уточнява, че в групата на ресторантьорски и кетъринг услуги не попада доставката на приготвена или неприготвена храна от супермаркети и магазини. Така ястията от топлите витрини на супермаркетите остават извън обхвата на намаления налог. Чрез ЗДДС се направиха и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Размерът на ваучерите за храна се вдига с 20 лв.като от догодина сумата вече ще е 80 лв., вместо сегашните 60 лв. Еднаквото предложение на БСП и на „Обединени патриоти” сумата за ваучерите да се вдигне на 100 лв. не бе прието. В ЗКПО се направиха и промени в данъчния календар за бизнеса. Срокът за деклариране и внасяне на годишния данък се измества до 30 юни, като това засяга едноличните търговци и земеделците. Заради тази промяна се изместват датите за публикуване на годишен финансов отчет, консолидиран финансов отчет и други. Фирмите без дейност ще могат да декларират това обстоятелство до 30 юни следващата година.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) бе приет текст, с който гражданите могат да се възползват от данъчно облекчение при направен ремонт на дома. Това обстоятелство трябва да се декларира в годишната данъчна декларация, като трябва да има документи за предоставената услуга. При деклариране на данъците онлайн пък ще можем да се възползваме от отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне, като сумата не може да е по-голяма от 500 лв. В Закона за държавния служител пък се прие изменение, с което държавните чиновници, част от органите на управление или контрол на фирми с държавно или общинско участие в капитала, ще могат да взимат възнаграждение за това.

До 15 000 лева глоба ще бъде налагана за скрити доходи в чужбина. При невнасяне на данък върху тях или ако е в по-малък размер съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците върху физическите лица, санкцията ще бъде до 5 на сто от невнесения налог, но не повече от 15 000 лв. При повторно нарушение глобата се удвоява до 10 на сто, но не повече от 30 000 лв. Това е записано в поправки в Данъчно-осигурителния кодекс (ДОПК), гласувани от депутатите на първо четене. Ако пък се възпрепятства проверка на приходната агенция или на публичен изпълнител, нарушителите ги очакват двойно по-високи санкции спрямо сегашните - глоби от 500 до 1000 лв. за физическите лица, а за юридически или еднолични търговци - имуществена санкция от 1000 до 2000 лв. При повторно нарушение наказанието е глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.

Източник: monitor.bg