В "Розариум и друго хайку" Светла Дамяновска пренася почитателите на изящната словесност в жанра хайку. "Писането на хайку се базира върху усещането на поета, а не на владеенето на определена техника. За писането на хайку има много правила, но те не помагат, ако нямаш необходимата вътрешна чувственост И никога не си сигурен дали хайкуто се е получило, или си нарисувал обикновен словесен пейзаж”, споделя в предговора към книгата си авторката.

Редактор на стихосбирката е известният мездренски бард Валентин Вълчев, председател на НЧ "Просвета-1925" и солист на Групата за стари градски песни "Мездрея", а художественото оформление е дело на самата поетеса, която е изявен художник и уредник на Градската художествена галерия. Книгата излиза под щемпела на столичното Издателство "Българи".

"Розариум и друго хайку” е седмата поетична книга на Светла Дамяновска. Преди нея тя е издала “Етюди за самота” (1993), “Заесеняване” (1998), “След…” (1999), “Мозайка” (2000), поемата “Малък художник с големи идеи” (2002) и “Носталгия по бъдещето” (2005). Автор е също на три прозаични книги - сборника с есета "Съчинения по живота” (2003), фантастична приказка “Козе мляко” (2004) и сборника с разкази “Разходка с Ноев ковчег” (2008).

Светла Дамяновска е носителка на множество престижни литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели и секретар на местния филиал на Славянското дружество. Като художник има 10 самостоятелни изложби и участие в над 50 ОХИ. Нейни творби са притежание на ценители на изобразителното изкуство от страната и чужбина - Австрия, Италия, Канада, ЮАР и др. Редактор е и художествен оформител на повече от 20 книги с поезия и проза на колеги творци.

Била е текстилен дизайнер. Има защитени две висши образователни степени в УниБИТ - бакалавърска по специалност "Информационни фондове на културно-историческото наследство" и магистърска по специалност "Защита на културно-историческото наследство в Република България". В момента е главен експерт "Култура, културно наследство и художествена галерия" в Община Мездра.