На творческата вечер присъстваха десетки почитатели на поетесата и поезията, които я поздравиха за новата й книга. Поетичната среща бе открита от Рени Митева, която представи встъплението на стихосбирката и значението на думата меланхолия според философското разбиране на Христо Стоев, дало идеята за заглавието на самата книга.

Авторът Светла Дамяновска разкри как и кога се е родила тази идея, както и избраните стихове, събрани в 13-та й стихосбирка. Тя подчерта, че не случайно е структурирала съдържанието по този начин, както и външния дизайн, обран в сиво-кафявата цветова гама, съответстваща на емоционалните нагласи и усещания за времето, в което живее.

Книгата съдържа три части. В първата - "Печалните лица", са включени два триптиха - "Природна терапия" и "Коледно-новогодишна терапия". Втората - "Вечните лица на изкуството", също включва два триптиха - "Изваяна от Тракия" и "Италия".

Третата част съдържа оксиморонното заглавие "Ведрите лица на Смъртта", трите триптиха в която сякаш търсят градиращ оптимизъм - от „Онкотерапия”, през „Възкресение” до „Лилии”, за да завърши с почти химеричния диптих "Розов аромат".

Дамяновска представи свои избрани стихове от книгата, като подчерта, че въпреки "меланхолното време", оптимизмът и усетът към красотата са тънката линия, която винаги поставя началото на нещо ново.

Присъстващите получиха екземпляр от книгата с автограф и посвещение от автора.