Час по-късно, от 10:00 часа, на градския площад "България" ще се състои традиционният ритуал по издигане на знамената по повод Деня на Мездра, след което кметът на общината Генади Събков ще произнесе слово. По-сетне ще бъдат връчени отличията за "Почетни граждани" на трима заслужили личности - на художника Николай Кучков - за безспорния му принос за развитието на изкуството и популяризиране името на гр. Мездра и във връзка с неговия 70-годишен юбилей, на спортния деятел Тошко Кирков - за принос за развитието на спорта, туризма и за издигане авторитета на България и Община Мездра, и на родолюбеца фотограф Борис Кръстев - за принос за популяризирането красотата на родния край, на местните обичаи и традиции и на Община Мездра.

В 10:30 часа в Дома на железничаря ще бъде открита юбилейна изложба на родения в Мездра художник Николай Кучков, който от години живее и твори в Пловдив, а от 11:30 часа концерт на градския площад ще изнесат самодейни читалищни състави от Горна и Долна Кремена, Люти брод и Мъжката вокална група "Калето".

От 13:00 часа на сцената ще се изяви популярният изпълнител на народни песни Светлин Миланов, призьор от Международния фестивал "Пирин Фолк" Сандански 2016, а от 17:00 часа е концертът на Сдружение "Новото поколение на талантите” от гр. Мездра.

Празничната програма ще продължи с концерт на самодейни състави от градското Читалище "Просвета", който е с начален час 18:00 - на сцената ще се изявят Ансамбъл "Мездра", Детският танцов състав, Женският народен хор и Групата за стари градски песни "Мездрея".

Своеобразната кулминация на честването на Деня на Мездра ще бъде съвместният концерт на фолклорната певица Поли Паскова и на Ансамбъл "Чинари", който е от 19:00 часа.

С тези прояви ще бъдат открити официално 45-ите Празници на културата "Мездра-май", които ще продължат до 24 май.