На последната сесия на Общинския съвет бе решено годишният налог да бъде 550 лв. "Това е твърде висока такса за най-бедния регион в България”, изрази всеобщото мнение Ели Лозанова, която е един главните организатори на протеста.

Ако не получат разбиране от Общината, таксиджиите се заканиха всеки ден да блокират по едно от възловите кръстовища в града. Друг възможен вариант е да бъдат повишени таксиметровите услуги, от което потърпевши ще бъдат всички граждани и гости на Монтана, категорични са протестиращите таксиметрови шофьори.

"Нищо не може да ни спре и нищо не може да ни откаже. Ще отстояваме докрай своите искания, ако трябва ще блокираме половината град, за да бъдем чути”, заяви друг от организаторите на протестното шествие Людмил Младенов.

Връщането на патентния данък за такситата бе прието от Народното събрание в края на март с промените в Закона за местните данъци и такси. Съгласно тези промени, годишният данък ще варира между 300 и 1000 лв. на кола, като сумата се определя от общинските съвети на съответната община.