След като Жан-Клод Юнкер обеща, че няма да има 90 дни ограничение за престой в чужбина без роуминг такси, днес Еврокомисията обяви нов подход. Той гарантира на телефонните оператори, че след юни 2017 г. няма да има масови злоупотреби с купуване на евтини абонаменти в бедните източноевропейски страни и тяхното постоянно ползване на същите цени в други по-богати западни държави.

Комисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер обясни, че отпадането на роуминга е възможно само за временно пътуване в чужбина - в противен случай много от доставчиците просто ще фалират:

"Латвийският телефонен оператор има цени, които са 6.5 пъти по-ниски от тези на ирландски оператор. Регулярната цена във Франция е пет пъти по-висока от тази в Латвия".

На телекомите ще се даде възможност да проверяват дали всеки потребител постоянно живее в съответната държава или не, допълва националното радио. Ако е в нарушение той отново ще плаща надценки на минута разговор.

В случай, когато имаме човек, който живее във Франция и никога не ходи в Латвия, но иска да си купи латвийска SIM карта и да я използва във Франция. Ако прави това непрекъснато, това се счита за злоупотреба", обясни той.

Комисията ще представи до 15 декември окончателния текст на новите условия.

Източник: DarikNews