В културното събитие, което се организира от Община Враца, участват над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България. Фестивалът беше открит на площад „Христо Ботев“ с кратки танцови визитки на всички състави, участващи в тазгодишното издание на празника на танците и фолклора. В следващите дни, централните улици на Враца ще бъдат изпълнени с талантливи танцьори, които ще представят своя стилизиран фолклор. Участниците във фестивала ще се включат с концерти в празничната програма на Община Враца.

Първият концерт ще се състои в събота на Лазаровден – 20 април и е с начален час 11:00. На централния площад „Христо Ботев“ освен обичаят „Лазаруване” със свои изпълнения ще се представят гостуващите състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия и България, започва в 18:00 ч. в градска концертна зала. Входът е свободен.

ХІII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница - 21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” и концерт от 11:00 ч. пред Драматично-кукления театър.

Преди официалната церемония на откриването на фестивала заместник-кметът Петя Долапчиева посрещна в сградата на Община Враца ръководителите на съставите. В рамките на срещата гостите представиха своите състави и благодариха за отправената покана да участват във фестивала „Врачанска пролет“. Заместник-кметът приветства делегациите и ги увери, че с изпълненията си ще спечелят любовта на врачанската публика. „Убедена съм, че гостуването ви във Враца ще остане прекрасен спомен и тук ще намерите добри приятели“!