Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново. В Родопите в тази нощ ветровете се бият помежду си. Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни. Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода…

Празникът Водици е разделен на три части като започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го „сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!

Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това желание бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: "Реченото ми да бъде сторено!"

После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете. Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от вашето СБЪДВАНЕ. После пак… Склонете чело пред водата и й благодарете. След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ви.

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване. На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбеният период!

Източник: dama.bg