Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) счупи рекорда за най-стара галактика, наблюдавана някога с близо 100 милиона години.

Да се наблюдават някои от първите галактики, които са се образували след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, е една от важните цели на JWST. Не е известно кога точно са се появили: предишната най-стара идентифицирана галактика, открита от космическия телескоп Хъбъл, се нарича GN-z11 и датира от 400 милиона години след раждането на Вселената.

Рохан Найду от Харвардския център по астрофизика, който анализира данните от Джеймс Уеб, заяви пред АФП в сряда (20 юли), че телескопът може да е открил галактика, съществувала преди 13,5 милиарда години.

Известна като GLASS-z13, галактиката датира от 300 млн. години след Големия взрив, около 100 млн. години по-рано от всичко, което е било идентифицирано преди това, заяви Рохан Найду от Центъра по астрофизика в Харвард.

Цитиран от АФП, Найду отбелязва: "Потенциално наблюдаваме най-отдалечената звездна светлина, която някой някога е виждал."

"Открихме два много убедителни кандидата за изключително далечни галактики. Ако тези галактики се намират на разстоянието, на което смятаме, че са, Вселената в този момент е само на няколкостотин милиона години", заявява Найду пред New Scientist.

На тази недатирана снимка, предоставена от Института "Нилс Бор" към Университета в Копенхаген, се вижда изображение от космическия телескоп "Уеб" на най-старата галактика, наблюдавана някога преди близо 100 милиона години, наречена GLASS-z13.

Колкото по-отдалечени са обектите от нас, толкова по-дълго време е необходимо на светлината им да достигне до нас. Така че, гледайки в далечната Вселена, означава да виждаме в миналото.

Светлината от GLASS-z13 се е нуждаела от 13,4 милиарда години, за да ни достигне, но разстоянието между нас сега е 33 милиарда светлинни години заради разширяването на Вселената.

Въпреки че GLASS-z13 е съществувала в най-ранната епоха на Вселената, точната ѝ възраст остава неизвестна, тъй като може да се е формирала по всяко време през първите 300 милиона години.

Приема се, че GLASS-z13 е била забелязана в данните от основната инфрачервена камера на орбиталната обсерватория, наречена NIRcam. Откритието обаче не беше разкрито в първия набор от изображения, публикуван от НАСА миналата седмица.

Когато се преведе от инфрачервения във видимия спектър, галактиката изглежда като червено петно с бяло в центъра.


Източник: nauka.offnews.bg