На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото той се смята за слуга на Свети Николай. Според легендите веднъж, когато Светецът влязъл в открито море, се извила буря, която пробила неговата лодка. Той запушил пукнатината с един шаран и така спасил живота си. Затова на всеки Никулден се приготвя шаран за здраве и благополучие.

Търговецът Венелин Петров сподели, че рибата, която предлагат се отглежда във Враца. Той подчерта, че предимно се търсят шаран и пъстърва. Относно отглеждането, Петров заяви, че пъстървата е по-трудна за отглеждане, защото изисква определена температура и се храни със специални гранули.

Докато избираше кой шаран да вземе, Елма Йотова разказа как го приготвя: „Изчиствам шарана, посолявам го, нарязвам лук, добавям варен ориз, орехи и го пълня. В тавата под него слагам стрита чубрица, за да не залепне, а когато е почти готов – добавям домати на кръгчета.”

За предстоящия празник се подготвят и собствениците на няколко заведения за обществено хранене в града, които предлагат освен пресни шарани, и готови направо за трапезата, приготвени за клиенти, неуспели да си осигурят за празничната трапеза. За никулденския шаран разказва Галя Драганова.

„Имаме ресторант и след неговото затваряне, решихме да продаваме риба, за да се издържаме. Предлагаме и услуга „готов, пълнен шаран” за максимално удобство на клиентите”.

Готов шаран предлагат и от друго заведение, където рибата се приготвя по стар български обичай, с лучени кръгчета, стафиди и гъби.

По традиция на трапезата присъстват пълнен шаран, постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица и зрял фасул.