Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1.6 милиона лева. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Роман.

Дружеството „ХЕМУС-М” АД ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици от находище „Царевец”, участъци „Запад- 2007 (Искър), „Централен-2007” и „Царевец 2-2007”. Находище „Царевец” се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него се предоставя за 30 години. През този период концесионерът ще вложи близо 2.5 милиона лева за обезпечаване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се концесионните плащания за целия период на договора да надхвърлят 731 хиляди лева. Цялото концесионно плащане ще постъпва в бюджета на община Мездра.

Булмекс” ЕООД, с. Бутан, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „Джулиница“, разположено в землището на с. Гложене, община Козлодуй, област Враца. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период „Булмекс“ ЕООД ще вложи над 380 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1 милион лева без ДДС. Приходите от тях ще постъпват в държавния бюджет и в бюджета на община Козлодуй.

С решението си Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договори за концесия с трите дружества.