Идеята е интеграция с реалния бизнес, който е готов да инвестира в бъдещите си кадри.Тези паралелки дават сигурност за това, че децата могат да започнат да работят веднага след като завършат. Някои от учениците могат да работят във фирмите и по време на своето обучение в 11 и 12 клас. Обучаваните посещават 1- 2 дни в седмицата професионалното училище, а останалите 3 – 4 и свободните от занятия дни прекарват в предприятието. „Продължаваме разговорите с бизнеса в региона, целта ни е откриване на поне още една паралелка за дуално обучение в ПГТЕ ”Христо Ботев” , каза областният управител Росен Белчев. За това ще работи и създаденият по проект „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“ за областите Враца, Ловеч и Монтана.

Нова специалност предлага Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия” – Монтана – „техник – реставратор”. В нея ще бъдат приети 13 ученика, другата половина от паралелката ще овладява професия „компютърна графика”.

В предложението на Регионалното управление по образование в Монтана за прием след 7-ми клас са предвидени 46 паралелки за 1 196 ученика.