Обучението ще се осъществи по стандартите на Наградата, използвайки методите на неформлното учене в Младежки дом Враца. Младежите от града, желаещи да развиват своите умения в направления - доброволчество, физическа активност и личностни умения, като в края на програмата завършат със запомнящото се приключенско пътуване, могат да потърсят Лидер на Наградата в съответните организации.

Международната награда на херцога на Единбург“ (наричана за краткост Наградата) е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 и 24 години. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 милиона млади хора от над 140 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. Тя има три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство и насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време.

Те избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата – Злато, участват в проект в полза на обществото далеч от родното си място. В момента над 1 200 000 младежи по целия свят постигат своите цели, като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезни за цял живот.