Водачът на кандидат-депутатските листи на ПП "Воля” в 6 МИР - Враца и в 12 МИР - Монтана Слави Нецов, който е роден в с. Попица, е бил секретен сътрудник - съдържател на явочна квартира, под псевдоним "Лада". 64-годишният представител на партията на Веселин Марешки е сътрудничил на Държавна сигурност - Бяла Слатина към Окръжно управление на МВР - Враца през периода 1983-1990 г.

Областният координатор на НФСБ полк. Спас Спасов, който е трети в листата на „Обединени патриоти” във Врачанско, е бил щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване) от 1980 г. 67-годишният офицер от резерва, който е роден в с. Бистрец, е работил 18 години в системата на Министерството на външните работи в Берлин и Виена като аташе по печата и културните въпроси, както и в Истанбул като консул по защита на българите в Турция и по опазване на българското културно-историческо наследство.

Доайенът в листата на „БСП за България” проф. Цветан Ралчовски също е бил секретен сътрудник - съдържател на явочна квартира, под псевдоним "Двореца". 72-годишният бивш директор на Геофизичния институт при БАН, който е роден в с. Кунино, е сътрудничил от 1983 г. на Второ главно управление на ДС (ВГУ): контраразузнаване, а от 1986 до 1990 г. - на Четвърто управление на ДС: икономическо.

Комисията по досиетата е установила принадлежност към Държавна сигурност на още един кандидат за народен представител, който е от Врачанско. Това е роденият в с. Тлачене Христо Монов, преподавател по психология, издигнат от "БСП за България" в 23 МИР - София. 58-годишният бивш заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето и депутат от "Коалиция за България" е бил агент на ДС към Софийско градско управление на МВР от 1988 до 1990 г., под псевдоним "Гогов".