В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца - д-р Х. Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Х. Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р.Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия" С. Луканов и О. Цветков, бивш изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице /в полза на д-р Х. Мехмед./ парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват, като за улесняване на присвояването д-р Р. Цветанов е извършил и документно престъпление.

Предстои Районен съд – Враца да насрочи разглеждането на делото.