През вчерашния ден в съдебната зала обвиняемият Б.А.Б. се е признал за виновен в това, че на 13-ти юли яхнал мотопед без регистрация в село Радовене. Екип от полицейския участък в Роман го спрял за проверка и образуваното досъдебно производство бързо стигнало до прокуратурата, а от там в съда. Обвиняемият бил освободен от наказателна отговорност и му била наложена глоба от 1 000 лева

Преди това, на 4-ти август, е разгледано друго дело с подобен казус. Обвиняем бил И.Т.Т. от село Зверино. На 1-ви юли управлявал УАЗ-ка модел 4520 и пътни полицаи го спрели за проверка на улица в селото. Те установили, че МПС-то е без регистрационни табели. Съдът е наложил и на И.Т.Т. административно наказание-глоба в размер на 1 000 лева.

Този понеделник в качеството на обвиняем по наказателно дело по описа на Районен съд Мездра бил Б.В.С. от село Брусен. Той е подкарал в селото лек автомобил „Мазда” 626 без регистрация и с концентрация на алкохол в кръвта си 2.35 на хиляда. Сключил е споразумение с прокуратурата и е признал вина. Заради двете провинения Законът логично към него е бил по-строг. За нерегистрираната кола е осъден на пробация за осем месеца с периодичност на подписване три пъти в седмица. Наказанието му за шофиране след употреба на алкохол било осем месеца „лишаване от свобода” условно с изпитателен срок от три години. Съдът е определил на Б.В.С. едно общо, най-тежкото наказание от осем месеца лишаване от свобода условно. Лишен е и от правото да управлява МПС за една година.

Така че, ако сте решили да направите няколко кръгчета с нерегистрирано МПС, може и да извади късмет, и да не ви хванат катаджиите. Но, ако това се случи, със сигурност съдът ще ви накаже. За квалификацията на деянието като престъпление е без значение пътят, по които се управлява моторното превозно средство, дали е в населено място, или извънградско, без значение е и категорията на возилото. Съставът на престъплението изисква да се установи, че съзнателно сте управлявали МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и в най-добрия случай ще се наложи да се бръкнете за един бон глоба.