Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Областният етап ще се организира в периода юли - септември от областните администрации. Постъпилите кандидатури ще бъдат оценявани от експертни комисии със специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на регионалните музеи, краеведи и други експерти в сферата на нематериалното културно наследство. Протоколите от работата на областните комисиии и пълните досиета на селектираните за националното ниво кандидатури ще постъпват в Министерството на културата до 30 септември.

Избраните на областно ниво "живи човешки съкровища" ще бъдат представени на официалната интернет страница на Министерството на културата и в сайтовете на областните администрации.

През октомври национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.