В навечерието на 2 юни Цецка Цачева пристигна във Враца, където беше посрещната от почетен караул от военното формирование в града. Церемония по посрещането се проведе за първи път в града на Ботевата слава и военнослужещите я изпълниха с чест, достойнство и силно присъствие. Председателят на Народното събрание ги поздрави уставно и прие строя.

След почетния караул за посрещането залата на Драматично-кукления театър отесня от граждани и гости, поканени на тържествен концерт, организиран от Община Враца. Минути след него бе дадено началото на митинга-заря на централния площад, с който бе отдадена почит към Христо Ботев и към паметта на всички, загинали за свободата на България.

Цецка Цачева прие строя на ротите и студентските и средношколските отряди от командващия митинг-зарята подполковник Кършев. На трибуната излязоха видни политици, генерали, общественици и представители на държавната и местна власт. Сред тях бяха гости от побратимените с Враца градове Вилньов Льо Роа от Франция, Суми от Украйна и Бор от Сърбия.

Националния митинг откри кметът на Враца Калин Каменов. Той каза, че денят е тъжен, защото преди 140 години на 1 юни е загинал един от най-великите българи, раждани по нашата земя. Кметът на Враца завърши емоционалното си слово с равносметката, че тъгата на този ден носи и радост, защото по тези земи е стъпвал великият българин Ботев.

С възгласа "Да живее Враца, да живее България!” Каменов отстъпи мястото си на Цецка Цачева, която се обърна към хилядното множество, изпълнило големия площад. ”Всяка година в навечерието на 2 юни мълчаливо се изправяме в подножието на един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител - обител, в която живее духът на Христо”, каза Цачева и допълни: „Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие.”

По-сетне прозвуча тържествената проверка и командирите на ротите и отрядите рапортуваха, че всички са налице с изключение на геройски загиналите за свободата на Родината. След поднасянето на венци от името на президента, министър председателя и десетки признателни личности и институции в държавата и града, започна тържествената заря. Тя гръмна с внушителен звук и великолепни багри и превърна небето в светеща градина, на чийто фон се възвиси паметникът на Великия българин Христо Ботев.