В докладната, която е придружена от подписка, адресирана до кмета на Мездра и до Общинския съвет, жителите на Дърманци апелират да бъдат поставени изкуствени неравности за ограничаване на скоростта за движение по главната улица в селото. В подписката, подкрепена от 96 дърманчани, се отбелязва, че през последните няколко години на главната улица и площада в Дърманци са зачестили нарушенията от страна на водачите на моторни превозни средства.

"Апелираме за Вашата подкрепа и вземане на решение за изграждане или монтиране върху платното за движение на поне две изкуствени неравности за ограничаване на скоростта на движение по горецитирания участък, се казва още в подписката. Надяваме се нашата загриженост за безопасността на децата ни да е и Ваша, и разчитаме на бързи и неотложни мерки в борбата ни за изграждане на непримиримост към нарушенията на правилата за движение по пътищата, които застрашават живота и здравето на хората - пешеходци и водачи.”

Във връзка с това искане в края на август кметът на Мездра Генади Събков изпрати становище до местния парламент, в което се заявява лаконично следното: "По докладната записка ще бъде извършена проверка относно възможността за поставяне на изкуствени неравности по главната улица на с. Дърманци, съответно количествено-стойностна сметка, и съвместно с ОбП "Чистота", при необходимост, ще бъдат извършени строително-монтажни работи.”

Една седмица обаче след изтичане на крайния срок за изпълнение на решението на Общинския съвет - 30 септември, на проблемната улица в Дърманци все още не са поставени изкуствени неравности, популярни повече като "легнали полицаи". Както е тръгнало, и това все някога ще стане, но през един много специфичен сезон - на кукуво лято.