Цанева поясни, че са били приети почти всички протоколи от секциите зад граница. В чужбина отвориха 464 секции, като все още не са пратени само от 8 секции в различни държави, една част от САЩ.

Иначе относно протоколите в страната към 11.00 часа вече са обработени и въведени 65 % от протоколите.

Очакват в следващите 3 часа около 10 РИК да приключат с обработката на данните и до края на деня да бъдат въведени всички протоколи от всички СИК.

Така вечерта ще започне повторното въвеждане на данните в ЦИК. От комисията се обърнаха към членовете на секциите за търпение, тъй като на места има изчакване и струпване. Призоваха областните управители и местните власти да информират СИК за графиците за приемането на документите, за да има по-голямо спокойствие. "Знаем , че е труден и днешният ден за СИК", каза Цанева.

Тя отговори на критиките, че протоколите са прекалено сложни. Поясни, че протоколът не е по-сложен, а просто по-обемен, защото трябва да се въведат и сумират данните от хартиените бюлетини и от машините. Поясни, че именно протоколът е документът с резултатите.

Цанева коментира и критиките на част от СИК в чужбина, че твърде късно са били потвърдени протоколите им, въпреки че са ги изпратили навреме, а те нямат право да напускат помещенията до тогава.

Тя поясни, че не за първи път има такова изчакване. По думите й това се получава в един определен интервал от време, когато много протоколи идват едновременно от чужбина, които трябва да бъдат прегледани и потвърдени. "Не разбирам за какво забавяне говорим", каза Цанева.

По думите й грешки в протоколите е имало и на предходни избори, повод са твърденията за 90 % сгрешени в тези в София. "Когато се правят анализи от ЦИК, отчитаме, че може би има не достатъчно обучение, наблюдава се и недобро отношение към попълването на протоколите, както и големият обем цифри, които трябва да бъдат вкарани", добави тя.