Според подателя на сигнала, заместник-председателите на РИК - Враца Георги Петров, който е представител на ПП "Атака", и Николай Николов (Реформаторски блок), както и членовете на комисията Боряна Стаменова, Виктория Гарванска и Ирена Николова (ПП ГЕРБ), не са изпълнили изискванията на закона като не са излезли в отпуск за времето от назначаването на РИК - Враца - 3 февруари тази година, до 14 дни след произвеждане на изборите - срок, който изтича на 9 април.

Съгласно изискванията на чл. 69 от Изборния кодекс, членовете на Районната избирателна комисия се освобождават от служебните или трудовите им задължения за времето, необходимо за участието им в комисията. За това време те ползват по свой избор неплатен служебен отпуск, който се признава за трудов или служебен стаж, или по тяхно искане - полагащия им се платен годишен отпуск.

Сигналът на Кирил Илиев, който е с Вх. №500/ 04.04.2017 г., е разгледан на заседание на Районната избирателна комисия, проведено вчера. Това става ясно от Протокол №28/ 04.04.2017 г., който е публикуван на интернет страницата на комисията. На заседанието е решено сигналът да се препрати по компетентност на Централната избирателна комисия. Решението е взето с 12 гласа "за" и нито един "против". По уважителни причини от заседанието е отсъствал представителят на Патриотичния фронт Марин Връбчев.

Предстои ЦИК да се произнесе по сигнала в срок до 24 часа от постъпването му в комисията. Решението ще бъде публикувано на интернет страницата на комисията: cik.bg