Енорийският свещеник отец Пламен Кръстев в съслужение със свещеник Кирил Велинов от Врачанската митрополия, отслужиха литургия и водосвет за здраве. За миряните имаше и оброчна храна.

Отец Пламен разказа за силата на вярата, запазила духа, културата и традициите ни. Той пожела здраве и благоденствие на миряните и изрази своята благодарност към доброволците, с чиято помощ е реализирано възстановяването на храма и отново е място за откриване на духовен мир.

Дарението на меча – символ на Архангела е по инициатива на отец Пламен и Преслав Христов.

„Разговаряхме с отец Пламен и той ми сподели, че църквата има празник на 8 ноември – деня на Архангел Михаил, който е изобразяван с меч в ръка. Така се и роди идеята да дарим меч на църквата. Аз я приех присърце и поръчах меча на майстор Василий Ковяр. Той работи по него почти една година. Изработен е от истинска стомана, кован на ръка. Още по време на изработката е наричан за Архангела“, разказа за MediaNews Преслав Христов.

Ваня Николчова, която временно замества кметския наместник – Виолета Панова, благодари на всички дарители и хората от селото, които са помогнали за подготовката на празника и са подкрепили доброто дело.

В знак на благодарност Ваня Николчова връчи от името на Кметство Крета благодарствено писмо на дарителите.

Освен меча, осветени бяха още старинна икона на св. Кирик и Юлита, реставрирана от художника Евгени Кучков, икона на Св. Богородица и църковна утвар, дарени за нуждите на храма.

Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта и е почитан като защитник на вярата и борец срещу всяко зло. Често по иконите е изобразяван с огнен меч в ръката, затова и подаръкът към църквата е именно меч.

Празникът бе уважен от кмета на община Мездра и общински съветници. Тази вечер в 18:00 ч. кръста и паметниците в двора на църквата ще светнат в цветовете на трибагреника.