Къде се намира Комплекс „Дядо Йоцо гледа“?

До автомобилния път, водещ към с. Очин дол, на обзорно място се намира изградения през 2005 г. комплекс „Дядо Йоцо”. Паметникът можем на открием на около 90км от София по пътя към Мездра, подминаваме Гара Бов и се отправяме към село Очин дол. По пътя има информационна табела, преди която трябва да свием в ляво.

Селото е и най-високо разположеното във Врачанския балкан - на около 630м надморска височина.

Малкото живописно селце Очин дол предлага чудесни възможности за еко туризъм. От селото бележат началото си и няколко екопътеки. Основна забележителност е пет метровата скулптора на вазовия герой дядо Йоцо от разказа „Дядо Йоцо гледа”.

Паметникът…?

Проектът за паметника е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, по идея на Огнян Петров, роден в същото село, и с подкрепата на община Мездра, държавата и други дарители. Скулптурата е изработена от бял врачански камък.

Какво да посетим в района?

Наоколо има красива цветна градина, панорамна беседка и механа, където се предлагат традиционни български ястия. Интересна е архитектурата на сградата и украсения с дърворезба таван в основното помещение. В близката борова гора посетителите могат да разгледат атрактивна дървена къщичка, до която има фонтан със студена планинска вода и кътове за отдих.

Практична информация:

На входа на с. Очин дол се намира училищна сграда, построена през 1936 г. В момента е преустроена в Младежки еколагер, където може да се нощува.

В селото посетителите могат да разгледат Музеят на дървени фигури на местния самоук дърворезбар Неделко Иванов.

В околностите се намират следните пътеки:

- Познавателен маршрут: Наследствена пътека с. Очин дол, кръгов, (1ч.)

- Туристически маршрут с. Очин дол – х. Пършевица, (4ч.)

Ежегодно през месец май в околността се организира Национален фолклорен събор „Де е българското”.

Всяка година се провежда и национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”, на тема „Любовта към България и преклонението пред нейните красоти”.

Източник: vr-balkan.net