"Авторите на задачите са от Факултета по математика и информатика (ФМИ) в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а нашите колеги ще бъдат в комисиите по проверка и оценка, заедно с екипа от ФМИ. Наградите за първите три места и отборното класиране се осигуряват от наш бивш ученик", уточни заместник-директорът.

"Това е нещо, което се случвало през годините много назад. Фактически ние се опитваме сега заедно с вашите учители от Враца и Монтана да възродим нещо много хубаво., каза при откриването на турнира директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" Румяна Петрова. Да се срещаме, за да покажем, че талантливи ученици има в цяла България, но не бива да се забравя, че и тук има прекрасни деца."

Доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика в Софийския университет, също поздрави участниците: "За мен е много приятно да направим това нещо. Тази година всичко тръгна с голям ентусиазъм, но се надявам да канализираме нещата, за да възстановим традицията на това състезание. То е стартирало през далечната 1975 г. и много пъти е прекъсвано. Лично аз съм участвал четири пъти в него. Днешното събитие е празник за математиката!"

Регламентът на състезанието включва решаването на три задачи, които са съобразени с възрастовите групи на участниците. Състезателите, които мерят сили, са от V до XII клас. В математическия турнир, който се провежда във видинското училище "Любен Каравелов" участват 55 ученици от трите областни центъра. Церемонията по награждаването е днес от 10:00 часа.