Убиецът, Румен Райков на 46 години с психични отклонения, беше задържан три дни по-късно в София и бе настанен в Център за психично здраве. По време на досъдебното производство стана ясно, че Райков отишъл на гости в дома на дядото и се скарали. Психично болният бил пиян и пребил своя домакин. Сетне претършувал къщата му и откраднал 400 лева. Качил се на автостоп до Враца, а от там пътувал с влак за София.

Мярката му за неотклонение беше постановена вчера в Окръжния съд на Враца. Служебният му защитник е поискал обвиняемият да бъде приведен за изтърпяване на мярката в отделението за психично болни извършители на престъпления на затвора в Ловеч. Преместването му от ареста на Враца в Ловеч обаче, е възможно само след искане на прокуратурата. Обвинителният акт ще бъде изготвен от Окръжна прокуратура.

Съдът е провораздавателният орган, който ще прецени дали Райков има ясно съзнание, нормален ли е в умствено отношение и отговорен ли е за постъпките си, или е невменяем и не може да се държи отговорен за деянието поради психическо си състояние. Това ще стане ясно след приключване на наказателния процес срещу психарът убиец.