Минно-геоложкият университет „Свети Иван Рилски” в София ежегодно организира и провежда конкурси за ученици. Тази година конкурсът бе на тема „Богатствата на земята и човешкия прогрес". Целта на организаторите бе учениците да покажат своите знания за твърдите и течните полезни изкопаем и минералните асоциации, които се срещат по нашите земи и тяхната ангажираност за рационалното им извличане и използване.

В конкурсната програма бяха включени написване на есе, презентации, постер, компютърен дизайн или рисунка, цикъл фотографии. Участниците в конкурса разделени в две възрастови групи – ученици от V-VIII клас и ученици след VIII-ми клас.

Мездра бе представена от деветокласника от Средно училище „Иван Вазов” Мездра, Иван Николаев Миленов, който спечели престижното второ място във втора възрастова група с есе и цикъл авторски фотографии, озаглавен "Духът на камъка" .

"Духът на камъка", включва 12 творби на каменни скулптури от Мездра и село Кунино, където се намира единствената в България Професионална гимназия по каменообработване. Скулптурите са дело на известни майстори, както и на ученици от професионалната гимназия. Фотосите разкриват истинска каменна приказка, която впечатли журито и спечели уважението на останалите участници.

В Деня на Светеца - чудотворец и патрон на университета, в аулата на висшето училище се състоя тържествена церемония по награждаването на победителите от конкурса в различните направления.

Авторитетното академично жури оцени по достойнство представянето на Иван и му присъди престижното второ място сред стотиците участници. Призьорите бяха наградени лично от Декана на висшето училище с различни предметни награди.

Произведенията на отличниците в конкурса ще бъдат отпечатани в Годишника на МГУ във връзка с ежегодната Международна научна конференция.