Окончателните пет кратки филма трябва да са готови през март, когато ще е последната среща на ученическите екипи в Италия. Там филмът трябва да бъде окончателно „слепен“. В полския град Познан берковските ученици имат обучения по видеомонтаж. Те гостуват на Техникума по електротехника и енергетика.

Познан наброява около половин милион души. Историята му е пълна с обрати. Известно време е бил част от Германия. Отново е върнат на славянската страна след Първата световна война с Версайския мирен договор.

„Усмихнати и гостоприемни са домакините“, споделят децата и преподавателите, „а градът е устроен чудесно, макар и да е многостилен – историята си е казала думата“.

Визитата на берковския екип включва официално посрещане в Техникум по електротехника и енергетика, среща на учителските екипи за уточняване на дейностите и предстоящата мобилност в Испания, както и същинско разучаване на видео монтажни програми върху вече заснетите сцени за петте кратки филма по темата за неравенството.

Оказва се, че и компютърната грамотност на берковските деца е на по-добро ниво от на останалите групи. Единствено нашият отбор е завършил задачата – монтаж, рязане, ефекти, преходи, заглавен кадър.

Учениците от филмовия клуб се учат на точност, взаимодействие, взаимопомощ, подкрепа. Тяхната дума девиз е „хоро“ – всички са хванати здраво – заедно и задружно!

Финансирането на идеята и реализацията (проект „Sharing European values by National films” /“Споделяне на европейски ценности чрез национални филми, ДОГОВОР: №2017-1-ES01-KA-219-037983_4 ) се осъществява от програма „Еразъм+“ чрез Център за развитие на човешките ресурси.