По повод годишнината на любимата на поколения писателка, в библиотеката при градското Читалище "Просвета” ученици от Средно училище "Св. Климент Охридски” - Зверино и от Основно училище "Христо Ботев” - Мездра отбелязаха рождения ден на автора на "Пипи Дългото чорапче”.

Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика - от арабски до зулу, и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня "Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г., преведена на български в далечната 1968 г.

Със своите независими, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.

Децата от Зверино представиха импровизирана драматизация по любими откъси от "Пипи Дългото чорапче“, а петокласниците от Мездра ги изненадаха с откъс от книгата "Ние от Шумотевица".

Отбелязването на рождения ден на шведската писателка е част от проекта "Твоят час”, който се изпълнява в момента в двете училища.