Тихомир Димитров е астрофизик, инженер и космически визионер. През 2015 г. печели стипендия и заминава за САЩ, където посещава американската космическа агенция НАСА. Той сподели, че там е бил обучаван от космически визионери, които вдъхновяват хората да разкриват тайните на Космоса. Именно заради това, през 2017 г., вдъхновен от видяното в НАСА, решава да създаде космическо училище за деца в България, където българските деца да имат шанса да научат всичко за Космоса.

„Неописуемо е да попаднеш на място в САЩ, където експерти да ти покажат какво всъщност се прави в космически свят и ти да се върнеш после в България и да го предадеш на колкото се може повече деца. Днешните деца имат уникалния шанс да живеят във време, в което само да трябва да учат много, да бъдат любопитни и да се интересуват от заобикалящия ги свят, за да постигнат нещо смислено в живота си.

Целта ни в академията е да им дадем две основни неща – много знания в сферата на Космоса и вдъхновение и мечти, които да преследват след това през живота си. Силно се надявам с това, което правим в Space Academy тук в България, да популяризираме космическите науки сред децата в цялата страна. Надяваме се от нашите часове да излязат подрастващи, които наистина да участват в това вълнуващо приключение, което предстои на човечеството“, каза за MediaNews Тихомир Димитров.

След лекцията учениците наблюдаваха демонстрация на излитането на ракета, която бе сглобена от Тихомир Димитров, а шестокласника Валентин Петров имаше възможността да помага в процеса на изстрелване.

Освен в Иновативното основно училище от екипа на Space Academy ще посетят и гимназията „Иван Вазов“ и Основаното училище „Христо Ботев“ града. Идеята да се постигне кооперативна дейност между космическата академия за деца и трите учебни заведения, за да може космическото обучение да стане част от тяхната учебна програма и децата да получат широк достъп до знания за астронавтиката и астрономията.