За поредна година Мездренската библиотека при „НЧ Просвета 1925“ проведе инициативата „Библиотекар за един ден”. В нея се включиха учениците от 3 „а“ и 4 „а“ клас при СУ „Иван Вазов“ – Мездра. Димитрина Иванова - завеждащ детския отдел, им представи структурата на библиотеката, как е организирана работата в нея, какви цели, функции и задачи има съвременната обществена библиотека. Както и какви са правилата при регистриране и обслужване на читатели и какъв път „изминава“ всеки новопостъпил библиотечен материал.

Децата се включиха с ентусиазъм и готовност в изпълнението на задачите си за деня. Като истински библиотекари, те помагаха в обслужването на читатели, запознаха се с работата на каталога и картотеката.

За MediaNews главният библиотекар Павлина Русева разказа какво предстои през настоящата Национална библиотечна седмица.

„Всяка година през месец май, с активната подкрепа на Българската библиотечна и информационна асоциация, библиотеките осъществяваме Национална библиотечна седмица. Тази година тя ще се проведе от 17 до 21 май, а темата ще бъде „Библиотеката винаги ще ти помогне“. Целта е да се покаже нашата работа и услугите, които предоставяме на хората.“

Мездренската библиотека ще предложи на читателите си безплатна регистрация, през цялата седмица от 17 до 21 май, и освобождаване от такса за една година на всеки, който желае да се запише.

„Предстои да пуснем анонимна анкета към хората, с която ще могат да дават идеи за нововъведения, да споделят какви са нуждите им като читатели, доволни ли са и с какво можем да подобрим работата си“, сподели Павлина Русева.

Изказваме благодарността си към библиотекарите и към делото им с пожелания все така вдъхновено да се грижат за книгите и да напътстват търсещите знание.