В последният ден по обучителната програма учениците с интерес и вълнение се възползваха от предоставения им шанс да сложат тогите, и да заемат местата на прокурори, съдии и адвокати при симулирано разглеждане на наказателно дело. Казусът на симулативният им тренинг беше побой по хулигански подбуди, а обвинителният акт срещу двама извършители нападнали пострадалият пред дискотека и му нанесли лека телесна повреда. Симулацията беше взаимствана от истински случай разгледан в наказателно дело през 2009 г.

Като държавни обвинители ролята на прокурори бе отредена на Радослава Цекова и Цвети-Слава Асенова. Съдебният състав бе с председател Любомир Злидолски и съдиите Гергана Живкова и Вероника Даскалова. Никол Колева и Кристин Петкова заеха местата на защитата на двама подсъдими, в чиито образи се постараха да влязат Михаил Митев и Алекс Жеков. Ученикът Алекс Иванов пък в качеството на пострадал, се беше подготвил добре и дори поиска да бъде конституиран като граждански ищец по делото.

В залата имаше и свидетели и близки на подсъдимите и на пострадалият, имаше и вещо лице, роли отново определени за ученици по програмата. Даден бе ход на делото, заседанието продължи тук-там подпомагано от магистратите, работили по обучението на младежите и консултиране с текстове от Наказателния кодекс. В крайна сметка в хода на делото бе доказано по неоспорим начин, че хулиганската проява е извършена на публично място, без мотиви, с опасност за обществото и процесът приключи с ефективни присъди в размер на по една година затвор за двамата подсъдими.

Говорителят на Окръжния съд, съдия Снежана Наумова, колегите й Петя Вълчева и Евгения Симеонова и магистратите присъствали на сериозният спектакъл на учениците, останаха доволни от финалът на тяхното обучение. Младежите споделиха, че прекият допир до съдебната институция и цялото обучение са провокирали интересът им към правните науки. За успешно участие в програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” през учебната 2016/2017 г. младежите получиха Удостоверение от Висшия съдебен съвет и Окръжен съд-Враца. По подобен начин предстои да приключи обучението и на ученици от езиковата гимназия в града.