© СУ "Иван Вазов"

В мездренската гимназияученици, учители и родители проведоха различни дейности, с цел популяризиране на рециклирането. Всички дейности бяха част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” от дългосрочната програма„Място България”, към която СУ „Иван Вазов“ се включва като училище доброволец.

Цялата седмица беше посветена на каузата с различни инициативи. В коридорите на училището бяха поставени цветни кофи за боклук, с цел класовете да събират отпадъците разделно. Част от учениците подредиха изложба „ПРЕизползване на опаковките“- в която бяха включени предмети, изработени от опаковки. Децата приковаха вниманието на своите съученици и учители с модно ревю на приказни герои – представящо екстравагантни тоалети и аксесоари

Част от нещата, които учениците бяха направили, са поставка за яйца от ролка от тоалетна хартия, таблица за умножение от капачки и картон, поставка за четка и паста за зъби, моливник, бонбониера, рамки за снимки, саксия от пластмасова бутилка и много други.

Децата от първи до четвърти клас се включиха с играта „ЕкоДетективи“. Те изследваха знаците и символите върху опаковките, научиха за колко години се разграждат различни продукти и повториха важните правила за разделно събиране. Малките детективи получиха и задачка-закачка за домашно, където заедно със своето семейство трябва да изследват опаковките, които домакинството им изхвърля за четири дни и да запишат резултатите в таблица.

Рециклиращата индустрия спестява над 700 млн. тона емисии на въглероден диоксид всяка година. Чрез оползотворяването на отпадъците от опаковки се подпомага разрешаването на редица екологични проблеми. Разделното събиране намалява натрупването на отпадъци в сметища и разпиляването им в природата.

Разделното събиране помага за решаването на климатичните проблеми – при производството на опаковки от рециклирани материали се отделя значително по-малко въглерод, който е основен виновник за глобалното затопляне. Спасените дървета поглъщат въглерод и охлаждат атмосферата.