Проектът се реализира в България със съдействието на представителството на Россотрудничество и фондация „Православна инициатива”. Целта на проекта е да популяризира руската култура, руския език и духовно-нравствените ценности сред учениците, изучаващи руски език. В Мездра пристигнаха Наталия Ерьомина - началник на отдел „Россотрудничество в България“ и Олга Широкова, ръководител на отдела. Проектът обикновено включва профилирани гимназии от големите градове и помага на зрелостници, които искат да учат в Русия.

Последната среща за тази година се проведе в ИОУ“Св.св.Кирил и Методий ′′. От 5 години в училището има Клуб "Приятели на руския език" с основател Доля Попова. Началният учител, наричан от гостите "руски учител" разказа на гостите как започва всичко.

"Аз не съм завършила Руска гимназия, но езикът, културата, традициите на Русия нося в сърцето си. Преди 5 години, когато дойдоха моите първокласници за пръв път в училище, попитах родителите искат ли да учим руски по забавен начин - с песни, с филмчета, с разговорници. Душата ми преливаше от радост, защото се оказа, че в детската градина колегата вече бе запалил любопитството към руския език. Така се роди нашият Клуб и започнах да им чета детски книжки, показвах им картинен речник и пеех весели песнички."

Гостите разгледаха снимки от участията на Училищния клуб в различни областни и национални конкурси. Не скриха задоволството си, че толкова малки ученици с интерес и желание учат език, който не е в задължителната учебна програма. Впечатлени бяха и от активното съдействие на родителите, защото във всяко участие освен различни костюми, те влагат сърцето си.

Гостите подариха матрьошки, които учениците могат да оцветяват и много детски книжки с илюстрации. Г-жа Доля Попова разкри една от бъдещите дейности на клуба. Когато децата се върнат в училище, ще организира "Мастер клас".