Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до три години по-рано от възрастта, за трета категория труд. Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд.

Това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия, коментират от синдиката, с председател д-р Юлиян Петров.

В позицията се припомня, че от две години Синдикатът "Образование" предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране, да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

Национална анкета на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" е показала недвусмислени резултати, като 98 на сто от анкетираните са демонстрирали съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.