Проектът е внесен предвид създалото се напрежение през последните няколко седмици в обществото във връзка с регистрацията на кладенците и епидемиологичната обстановка в момента.

Удължаването засяга водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2020 г., за които не са издадени разрешения за строеж, както и кладенците за задоволяване на собствени потребности, за които до 27 ноември 2018 г. не са подадени заявления за вписване.

Ето какво трябва да направим, за да регистрираме кладенеца в двора си:

1) Отиваме на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на този линк проверяваме към коя басейнова дирекция попада землището на населеното място, в което е нашия кладенец;
2) Потърсете в Google "образец на заявление РГ-2" и сред първите резултати ще видите каква информация трябва да попълните;
3) Можете да изпратите формуляра по пощата до съответната басейнова дирекция. Препоръчваме да го пуснете с обратна разписка, която да запазите в случай, че от институцията кажат, че документите са загубени или че не са пратени.

От МОСВ напомнят, че ако срокът не бъде спазен кладенците ще бъдат считани за незаконни и след това ще бъдат премахвани за сметка на собственика на имота.