Договорите, подписани на 29.09.2014 г. за 5 блок и на 28.01.2016 г. за 6 блок, обхващат разработване на обосновка за продължаването на срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ “Козлодуй” до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Изпълнител за 5 блок еКонсорциум в състав: АО “Русатом Сервис”, OAД “Концерн Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF), а за 6 блок – Консорциум АО “Русатом Сервис” и “Риск Инженеринг”АД.

В работните срещи участваха ръководители и експерти от АЕЦ “Козлодуй” и от двата Консорциума.

На 17 август участниците в съвещанието за 6 блок обсъдиха предвидените дейности и разгледаха плановете за предстоящите работи. Отбелязано бе, че проектът се изпълнява съгласно утвърдения график.

По отношение на 5 блок на 18 август бе разгледано изпълнението на договора и бе направен отчет за хода на финалните дейности. Управляващият комитет подчерта добрата съвместна работа на екипите на атомната централа и на Консорциума, която е допринесла за успешното и навременно изпълнение на предвидените мероприятия за продължаване на срока на експлоатация на 5 блок.