Досегашният срок 31- ви юли не може да бъде спазен без значителни затруднения и се предлага удължаването му, е посочено в мотивите към проекта.

Множество други изменения ще бъдат направени в наредбата в резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации.

Една от промените например предвижда удължаване на срока за блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност от 24 на 72 часа. Променя се също така дефиницията за СУПТО, облекчават се изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма.

Прецизира се отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия,облекчават се правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

„Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Източник: monitor.bg