За 2017 г. носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков от Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговия преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

"Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии. Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация". С тези думи държавният глава приветства лауреатите в конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 гoдина и гостите на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Президентът подчерта, че днес софтуерната индустрия формира все по-голям дял от БВП на страната ни и, че това е секторът от икономиката ни с най-високата добавена стойност, а средногодишното й нарастване за периода 2006-2013 г. е над 50 %.