От РЗИ напомнят, че при положителен резултат на член от семейството или на работното място, контактните лица не следва да ходят до РЗИ Враца, те са длъжни веднага да се изолират. Епидемиологичното проучване може да започне най-рано на следващия ден, след като положителния пациент е вписан от лабораторията, извършила изследването в Националната информационна система за борба с COVID-19. Инспектор от РЗИ – Враца ще се свърже с положителния пациент, който трябва да каже имената на контактните в семейството, както и адреса на който те ще бъдат карантинирани. Информация за контактните лица на работното място се изисква от работодателя. След като се изпрати списъка с имената им, от РЗИ Враца се издават предписания за карантина и за противоепидемични мерки.

Предписанията за поставяне под карантина се регистрират от инспектора, извършил проучването в Националната информационна система за борба с COVID-19. При необходимост от издаване на болничен лист за периода на карантината, общопрактикуващите лекари имат достъп да системата и могат да видят за какъв период да издадат болничния лист.

След изтичане на карантината, всеки който желае може да получи предписанието на хартиен носител на първия етаж в сградата на РЗИ – Враца.

Поставянето под карантина може да стане, освен чрез връчване срещу подпис, и с обаждане, изпращане на електронно или кратко текстово на посочен от лицето мобилен или електронен адрес за контакти.

При проведен телефонен разговор или изпращане по електронна поща, предписанието се счита за връчено и карантинираното лице е задължено да спазва карантината съответно 14 дена за положителните и 10 дена за контактните лица.

За завръщащите се от чужбина лица е важно да знаят, че когато влизат в страната без направен PCR тест и са поставени под карантина на съответния граничен пункт: за да се отмени карантината трябва да се вземе материал за PCR в рамките на 24 часа от завръщането на територията на България. Отрицателния резултат от теста и заявление за отмяна на карантината се изпраща на РЗИ, издало предписанието за карантина, а не по местоживеене. Предписанието е административен акт, който може да бъде отменен само от администрацията, която го е издала.