Основната цел на форума бе да събере заедно подрастващи и млади хора, представители на правителството, гражданското общество, бизнеса и медиите и да инициира диалог за специфичните потребности на подрастващите, като представи най-новите научни изследвания за развитието по време на юношеството – възраст на възможностите и е втори шанс за преодоляване влиянието на неблагоприятните условия през ранното детство.

„Един мислител беше казал, че не родителите възпитават децата, а децата възпитават родителите. Смятам, че тук е абсолютно прав и никак не ми се иска и в двата смисъла да се проваляме във възпитанието”, сподели вицепремиерът Томислав Дончев

Общо 35 младежи представиха въпроси, избрани от тях в двудневна консултация, организирана от УНИЦЕФ с момичета и момчета от цялата страна, на възраст от 14 до 19 години, с различен произход и социален статус. Те избраха да представят на Националната конференция следните теми: здраве и благосъстояние; знания и умения; включване и ангажираност.

По време на форума бе представена платформа за постигане на необходимия баланс между закрилата на подрастващите и тяхното овластяване, и ангажиране в живота на общността и обществото като цяло.